Sunday, March 29, 2009

sejam dlm 'kegelapan'

assalamualaikum...

akhirnya alhamdulillah...dpt juga sikit ruang utk menqupdate blog bertuah nih. ingatkan dlm dok 'bergelap' sejam mlm tadi nak update...tapi tak nampak plak 'key-pad' ni. sungguhpun rumah ni dah selalu 'bergelap' walau tanpa ambil bahagian dlm 'Earth Hour' (black-out le tu) tp demi menyatakan sokongan kpd kempen pengurangan pemanasan global maka kiteorng pun pakat-pakat gak duduk dlm gelap selama sejam. oleh krn sejam je maka lilin pun tak kiteorng nyalakan....berbanding dgn black-out yg biasa tu yg berjam-jam lamanya.











ramai gak jiran-jiran yg turut 'participate' tp ramai juga yg tak...dan itu adalah kehendak & pilihan masing-masing. ikut pun tak salah dan tak ikut pun tak salah juga. cuma yg ikut tu sedikit-sebanyak dptlah kurangkan penggunaan tenaga letrik dan dptlah sikit-sikit jimatkan bilnya. jika ditengok dlm konteks kita sendiri mungkin penjimatan tu sebesar telur kutu je...tapi kalau dilihat dari konteks ramai...maka banyak tu penjimatan yg berlaku.

saya juga ada tengok foto menara berkembar KLCC yg sejam turut bergelap dan memang menarik. menarik bukanlah kerana bangunan tu dah jadi 'hitam' ttp kerana dlm konteks kerajaan sebuah negara juga turut mengambil bahagian dlm kempen mengurangkan pemanasan global nih. ok le tuh!!. jadi bukanlah ni satu benda yg kecil...ini adalah berkenaan 'masa depan' yg akan kita 'hulurkan' kpd pewaris kita. kpd anak-cucu kita. kita kena 'start somewhere'...kena kita mulakan walaupun kelihatannya sekelumit kecil. mcm pepatah cina kata "perjalanan beribu batu bermula dgn satu langkah kecil"...wallahualam.

Wednesday, March 18, 2009

perjalanan menjadi suami tahap A+

assalamualaikum...

sedikit bacaan ringkas akan perihal Rasulullah dalam mengindahkan keharmonian rumahtangganya yg mungkin suami-suami hensem (adakah saya tergolong dlm golongan ini?...hmmm...) atau yg kurang hensem boleh menjadikannya satu teladan. bahkan isteri-isteri comel, kurang comel dan yg akan comel juga boleh turut menjadikannya sbg satu renungan. bakal suami dan isteri turut boleh dapat sesuatu dari sini...insyaAllah.

Rasulullah s.a.w biasa memicit hidung Aisyah jika dia marah dan baginda berkata, "Wahai Uwaisy, bacalah doa: "Wahai Tuhanku, Tuhan Muhamad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkan kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yg menyesatkan." (hadith riwayat Ibnu Sunni)

Dari Aisyah r.a, dia berkata,"Aku pernah tidur bersama Rasulullah s.a.w di atas satu tikar ketika aku sedang haid. Apabila darahku menitis di atas tikar itu, baginda mencucinya pada bahagian yg terkena titisan darah itu dan baginda tidak berpindah dari tempat itu pula, lalu baginda bebaring kembali di sisiku. Apabila darahku menitis lagi di atas tikar itu, baginda mencuci pada bahagian yg terkena titisan darah itu dan tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda pun sembahyang di atas tikar itu." (hadith riwayat Nasai')

Dari Ata' bin Yasar,"Sesungguhnya Rasulullah s.a.w dan Aisyah r.a biasa mandi bersama dlm satu bejana. Ketika baginda sedang berada dlm satu selimut dengan tiba-tiba Aisyah bangkit. Baginda kemudian bertanya,"Mengapa engkau bangkit?" jawab Aisyah,"kerana saya haid wahai Rasulullah". Sabda Rasulullah,"Kalau begitu pergilah, lalu berkailah dan dekatlah kembali kepadaku. Aku pun masuk lalu berselimut kembali bersama baginda." (hadith riwayat Said bin Mansur)

amacam suami-suami? rasanya boleh kot sedikit sebanyak menuruti sikit-sikit teladan Rasulullah...terutama bab cuci darah haid tu....wallahualam.

Monday, March 16, 2009

syabas Dato!

assalamualaikum...

akhirnya setelah sekian lama tak menang-menang walaupun dah hampir berbelas kali jumpa, maka semalam menang juga Dato' Lee Chong Wei. berjaya gak dia menundukkan musuh tradisinya yg sangat liat tu - Lin Dan. saya yg kebetulan terlihat 'perlawanan' tu terus tak berganjak menontonnya. bukanlah sbb sokong Dato LCW sangat cuma nak tengok camna dia boleh kalah pada Lin Dan masa All England minggu lepas (pssstt....sokong lebih-lebih pun bila dia menang dia kayo...saya?? hilang suara...!).

utk saya yg boleh main badminton tapi takle terer sgt...saya boleh katakan skill, stamina dan prestasi Dato' LCW dgn Lin Dan tu hampir sama je. cuma klu nak beza ialah dari segi 'kemampuan mental' je. mcm artikel-artikel saya yg lepas berkenaan sukan...apa yg boleh diperhatikan atlet @ ahli sukan kita mungkin ada sikit kureenng...kat part ni. bukan semua atlet @ ahli sukan ye...saya tak kat semua. cuma kebanyakannya..

bab mental ni...yg saya tengok agak kental kemampuan mentalnya ialah atlet basikal - Azizul Hasni (klu tak silap lah) dan Dato' Nicol David. tp itu pandangan saya le...mungkin org lain - lain pula pandangannya. apapun...game Dato' LCW dgn Lin Dan semalam mmg agak tense. sbb mungkin pada saya Lin Dan adalah 'mental block' Dato' LCW dan bukan standard kejohanan yg penting pd beliau tapi mengalahkan Lin Dan tu adalah sasaran utamanya. syabas Dato' dan teruskan kekal di nombor 1 dunia....wallahualam.

Tuesday, March 10, 2009

remembering Cherating

assalamualaikum..

it started with little hiccups, it went on with a bloom and it ended splendidly. that was what I can say about our latest trip to Cherating. as usual when there’s a long off-days, people are looking into spend it somewhere else other than the town they’re living in….we’re included. so, the jam would be the hiccups. everything after that, were flowing smoothly...alhamdulillah.

Photobucket
hmm...mcm tak pernah jumpa air!

Photobucket
after makan memang senang sikit nak senyum!

one thing about Cherating this time around was the foreigners were lesser, so much lesser. at the hotel we stayed there’s probably about 7-8 ‘mat saleh’ were seen. at ‘kampung budaya’ (also in Cherating) the number was so little. hardly you can see them walking or hanging around at the local gift shops and caf├ęs. according to one of the hotel staff that I manage to have conversation with…it’s been like this since last November. he said when they ask one of the foreigners staying in their hotel it all might due to the unpleasant news about this country that being spread in the net. oh well...that was what they said.

Photobucket
fresh 'kepok lekor'...baru lepas gelek broo...!!

Photobucket
ole-ole from Cherating.

glancing back to our trips’ itinerary - the kids were enjoying the pool, while the parent we really enjoying the locals’ food. fresh keropok lekor, keropok keping, satar, nasi dagang were definitely in our food list. undeniably, the seafood too was so fresh. there’s not so much thing you can do during the night especially for family like us, enjoy the dinner than back to the room. but during day time, you can go to Kuantan or Kemaman or walking by the beach…swimming and collecting the corals. letting the time flies slowly should be the mission when spending the off-days. obviously, for some folks this seems not so much ‘extraordinary’, but for the ordinary’s like us…as long we can spend it in some other mean rather than staying at home…it’s already awesome….wallahualam.

Monday, March 02, 2009

kewarasan akal yg semakin pudar?

assalamualaikum...

alaaahaaiii...kenapale boleh jadi camtu? dibiorkan anak 3 tahun jaga anak kecil 14 bulan. akhirnya...berakhirlah riwayat anak kecil 14 bulan tu. sapalah agaknya yg nak disalahkan? memanglah kalau dah ajal maka tidak lewat atau cepat walau sesaat. memanglah itu semua Allah yg tentukan. tapi semuanya ada assebab kan? Rasullulah pun suruh sahabat tambat dulu kuda dan lepas tu baru tawakkal. mana boleh tanpa ditambat dahulu maka terus tawakal yg kuda tu takkan lari...

ada orang sampai berpuluh tahun kahwin tapi takde rezeki dapat anak, ini dah ada diambil-mudah pulak menjaganya. saya tak nak nak kata apa-apa, sebab kalau nak buat 'judgement' kita kena 'see both side of the coin'. bukan kerana apa yg nak dikatakan tapi kenapa? kenapa meninggalkan anak 14 bulan pada sikakak yg berumur 3 tahun tu. sedangkan kalau nak dikira kakak tu pun kena ada orang yg jaga...dia pun tak berakal lagi. tak tahu sangat nak beza mana yg baik dan mana yg buruk.

terguris sedih bila baca citer-citer camni, eventhough it wouldn't spoil the rest of my day...tapi sedih la bro!. bagi saya yg nak dapat seorang lagi ni memanglah saya akui kekadang kita terhimpit antara jadual mencari nafkah dengan tanggungjawab kpd anak tu...tapi cubalah sedaya-upaya selesaikan dulu tanggungjawab kpd anak tu. anak adalah amanah. buat arrangement betul-betul...kemudian barulah tawakkal....wallahualam.