Friday, March 09, 2012

kita manusia kelakar

السلم عليكم ورحمة الله

perasan tak ramai manusia tergolong dlm kategori manusia-manusia kelakar. kita risau mati tapi kita bawa motor sambil tiarap. kita 'exercise' berjoging berpuluh kilometer tapi lepas joging kita bedal 3 bungkus nasi lemak. kita nangis teresak-esak meratapi orang yg disayangi 'pergi' tapi masa hidupnya kita tak endahkan pun. kita nak bangun awal pagi esok tapi malamnya kita tido lewat. kita suka sangat nak marah orang tapi bila org marah kita, kita kata tak patut pulak. kita duduk di negara yg luas tanah rata tapi bila beli rumah suka yg di tepi dan lereng bukit (pastu takut pulak bukit tu runtuh!).

kita ubahsuai pintu pagar depan rumah kita sampai beribu ringgit kita belanjakan tapi akhirnya pintu pagar tu asyik dibiar terbuka. kita beli makanan-makanan mahal utk haiwan-haiwan peliharaan tapi makanan-makanan untuk manusia-manusia yg susah dpt makanan terlupa kita nak hulurkan. kita berus gigi-gigi 'sport-rim' keta kita tapi gigi sendiri terlupa kita nak berus. kita tudung lauk-pauk makanan atas meja makan kita tapi kita kuar rumah tak nak pulak kita bertudung.

dan banyak lagi benda-benda kelakar yg kita manusia ni dah atau sedang lakukan. dan bila benda kelakar ini kita lakukan maka kita pun turutlah jadi kelakar juga. sebenarnya walaupun kelakar tapi ianya tak pelik. sikit habuk pun tak pelik sebab? sebab kita dihidangkan didepan kita dengan 'kuasa pilihan'. kuasa pilihan itulah yg jadikan manusia (seperti saya sendiri) jadi kelakar. dan kita juga bebas untuk buat pilihan samada nak berhenti jadi kelakar atau terus jadi kelakar hinggalah ke hembusan nafas kita yg terakhir....wallahualam.

4 comments:

r.o.l. said...

Inilah sifat kita yang ironis. Kelakar-kelakar sampai akhirnya menangis... menangis menyesal!

cikguNae said...

Ya, pilihan di tangan kita...

'kekelakaran' itu kita ulangi dalam sedar...

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Memang kelakar, kadang rasa pelik bila membeli barang mesti nak yang terbungkus rapi tetapi dirinya baik lelaki atau perempuan auratnya tidak dijaga dengan sempurna..

nahmy said...

r.o.l..
semoga sifat kelakar ni kita jauhkan. kalau nak menangis pun biarla atas sebab yg baik...kan bro?

cikgunae...
ni lagi bahaya buat 'kelakar' dalam sedar. mrk tahu tapi mrk lakukan juga...aduss

abd razak..
w'salam. begitulah sebahagian besar dari kita...semoga Dia berikan hidayah...insyaAllah