Sunday, August 12, 2012

peperangan sudah bermula!

assalamualaikum..

kita sekarang di peringkat akhir Ramadhan, 'peperangan' sedang berlaku...kerana apa dipanggil peperangan? kerana di sini le ujian utk kita istiqomah beribadah akan dtg bertimpa-timpa. berbagai bentuk & rupa ujian itu akan dtg...percayalah. yg besarnya ujian itu adalah dlm bentuk persiapan raya. olimpik yg bermula sudah berakhir....begitu juga al-mubarak ini, 7 hari lagi ia akan berakhir samada kita menang atau kita kalah. tapi insyaAllah kita semua akan berjaya...amiinn. raya juga begitu. ia juga akan menemui kita samada kita bejaya atau kita kalah...kecuali jika umur kita pendek.

saya rasa kita (termasuk saya) kena ubah direction mindset kita. dari old-school thought ke new-school thought. camana nak ubah? senang je. dari kita melihat akan raya yg 7 hari akan kita temui kepada kita melihat akan Ramadhan yg 7 hari lagi akan kita tinggalkan. old-school akan melihat kpd 7 hari lagi nak raya dgn menggandakan persiapan menyambutnya tetapi new-school akan menggandakan bekalan ibadah bersempena Ramadhan yg akan ditinggalkan ini. sudah berapa lama kita bergelumang dgn old-school thought ini? lama tu bro..now its time to change the thinking direction.

raya tu rayalah juga, sapa tak suka raya...saya pun suka, tipulah kalau saya tak suka raya tapi dia dah jadi second priority. first priority is still the Ramadhan. lupakan 23 hari Ramadhan yg lalu, cuma 7 hari yg berbaki ni shj yg kita nak kena pulun...pulun bro pulun. setakat raya tu ikut dan je le persiapan raya...kalau yg takde kuih lagi tu jgn risau...malam raya tu ronda-rondale ke tempat jual kuih tu...mesti ada lelong murah-murah....tapi malam-malam akhir Ramadhan tu yg ada hanya yg mahal-mahal tau pastu nak amik yg mahal-mahal ni tak kena bayor satu sen pun bro...so...yeaahh! let become the new-school thought kind of person....wallahualam.


4 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Benar sheikh, kita kena ubah dan fikir akan keadaan di akhirat. Dalam 7 hari berbaki ni sebelum Ramadhan meninggalkan kita, ada hadiah yang Allah sediakan di dalamnya. Andai kita berjaya berayalah penuh bergaya kita di dunia dan akhirat.

r.o.l. said...

New school thought, menarik betul idea Tuan. Harapnya kita semoga akan dapat melakukan hijrah minda dan tidak dilalaikan dengan keseronokan yang hanya sebentar. Hari Raya ini adalah yang pertama untuk anak saya dan untuk kami bertiga anak beranak. Tuntutan tugas kebelakangan ini sangat mendesak hingga blog saya sendiri tidak terusik selama berminggu-minggu. Baju raya pun belum beli walaupun sehelai. Hari Raya memang istimewa, tetapi Ramadhan tentunya lebih bernilai. Salam Ramadhan dan Lailatul Qadr.

zue said...

knapa le kita x rebut peluang ni kannn...susah sgt ke?

nahmy said...

abd razak,
w'salam. semoga kita digolongkan-Nya dlm golongan org-org yg benar...amin.

r.o.l,
nampaknya satu pengalaman baru utk you sekeluarga bro...semoga bahgia berkekalan hendaknya...amin.

zue,
wooii!...susah tu sis...sbb susahlah le kita kena encourage sesama kita utk mengejarnya