Sunday, December 30, 2012

menjelang 2013....

assalamualaikum...

masa terus berjalan meninggalkan kita. dari hari ke bulan dan dari bulan ke tahun. samada tahun hijriah atau tahun masehi yg sedang memasuki ambang 2013. jika kita sedar hakikat ini...alhamdulillah, jika tidak renung-renungkanlah. semakin bertambah tahun maka bertambahlah umur dan semakin bertambah umur maka semakin dekat kita dengan hari terakhir hidup kita. tak payahlah nak congak benda ni dgn kalkulator...seperti saya katakan tadi kalau kita sedar maka kita dah sedia maklum akan hal ini.

umur yg bertambah adalah satu perkara, kesihatan adalah pekara yg lain pula. mungkin ada orang yg semakin tua tetapi masih sihat dan cergas...ramai. walau tak seramai yg semakin tua semakin merosot tahap kesihatannya. umur adalah indeks pengukur kepada 'kematangan' kita dalam menangani kehidupan. mereka yg 'normal' sepatutnya semakin matang bila semakin berumur. tahu tujuan hidup, tahu yg hidup itu penuh dengan amanah dan tanggungjawab dan juga tahu kehidupan itu adalah anugerah dari-Nya. Dia akan ambil semua balik itu satu hari kelak. caranya saja berbeza...ada yg masih tua tetapi sudah 'nyanyuk' dan ada diambil terus roh dan dan jasadnya.

kalau kita fikir-fikirkan mana sebenarnya kita nak pergi? semakin bertambah tahun semakin hebat ke kita? dulu saya percaya pada hebat dan kehebatan ini....tetapi bila melihatkan mereka yg kononnya hebat tetapi tidak dapat hebat pada semua perkara dan mengekalkan pula kehebatan mereka utk satu masa yg lama...maka saya sudah beralih perinsip. bukan hebat yg dicari tetapi 'istiqamah'...biar sedikit tetapi berpanjangan. mereka yg istiqamah inilah yg hebat sebenarnya. biar sedikit tetapi berkualiti.

dan hebat yg dilaungkan, yg diwar-warkan bukan ditagih dari pengiktirafan manusia. itu hanya ilusi. sebentar dan khayalan. hebat perlu pada hubungan kita dengan Dia. hubungan kita dengan Dia perlu semakin bertambah 'baik' berselari dengan tahun yg semakin bertambah. sia-sialah jika semakin bertambah tahun umur kita semakin renggang kita dengan 'Pemberi Umur' tersebut. dan ironinya...kita akan berjumpa pada akhirnya dengan Pemberi Umur tersebut. maka jomlah kita sama-sama berdoa seperti yg dilakukan oleh Saidina Umar - " Ya Allah jika semakin berumur aku tetapi semakin bertambah dosaku, maka Kau tamatkanlah hidupku segera "...eheem! ada berani??

wallahualam.

5 comments:

abah aman said...

abah dah masuk 50...

r.o.l. said...

Terima kashi membuat saya bermuhasabah tentang 2012. Semoga sukses akhirat dan dunia, buat nahmy dan pembaca lain.

cikguNae said...

Ya, berani tak kita berdoa seperti Saidina Umar...

Semoga 2013 menjadikan kita semua lebih baik untuk dunia dan akhirat.

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Ya, masa semakin berkurang untuk kita buat preparation nak hadapi ujian dan soalan kubur

nahmy said...

abah...
ok tuh bah...masih muda tu..

r.o.l..
saya pun muhasabah & belajar dr orng lain juga tu...sesamala kita

cikgunae...
saya pun cam tak berani...dosa byk..nak kena 'cover' dgn amalan

abd razak..
w'salam...soalan kubur dah bocor tp jawab je yg belum tentu boleh...adeihh!