Wednesday, August 09, 2006

nak kurus bebb...!

assalamualaikum...

telah hampir seminggu saya tak menjamah walau sebutir nasi pun...sebabnya terasa nak cuba kurangkan berat badan walaupun ada rakan-rakan yg kata saya ni takle berat sangat. mencabar? memangle mencabar beb!....nasi kan ke makanan asasi. menengokkan anak-anak makan nasi briyani lagile tercabar, tapi kerana nakkan berat badan ideal maka tetap ditahan gelojak nafsu tu dulu. orang kata dengan tahan makan nasi boleh turun beberapa kilo berat badan....maka dek kerana tu la saya nak mencubanya ni. apa yang di makan sekarang ni? tak lain dan tak bukan roti le....apa lagi. tapi satu bende yang saya notice bile melakukan diet dgn tak makan nasi ni ialah...belanja makan jadi makin bertambah lak. yeela....sebungkus wholemeal bread tu pun dah rm3.80. belum campur sayur dan buah-buah. menasabahle pusat-pusat jagaan badan caj harga sampai ratusan malahan ada yg ribuan ringit kepada pelanggan mereka hanya semata-mata untuk menurunkan berat badan disamping utk dapat 'figure' yg menarik gitu. yang menariknya mereka bukan setakat dapat sorang dua customer malahan berpuluh tuu...maknanya ramai betul orang berduit yg ada problem obesiti tu kan?

sebenarnya kan...kita kalau makan bersederhana rasanya tak mungkin dapat problem obesiti ni. macam makan buffetle...kita kena pukul round makan semua serba-serbi yg dihidangkan tu...tapi ambille sikit-sikit. jadi semua bende dpt rasa dan kenyang pun boleh terasa. ini kita belasah makan nasi lepas tu amik semacam dua lauk kegemaran kita tu banyak-banyak...akhirnya kekenyangan tapi tak dpt rasa masakan dan sajian-sajian yg lain...kan ke rugi. ada sahabat kata makan ni jgn terlalu 'get personal'...citer makan adalah citer nak memuaskan 2 inci yg di leher tu je....kekadang yg dileher nak tapi yg diperut tak nak...2 inci tu le yg sangkut rapat dgn nafsu. jadi sebenarnya kalau nak makan kenalah ikut perut bukan ikut nafsu 2 inci yg di leher tu.... macam makan durianle...kalau ikut nafsu mau dibedalnye berbiji-biji tapi kerana takut perut memulas, badan jadi panas dan berbagai masalah kesihatan lagi yg mungkin boleh timbul maka makanle bersederhana....janji yg 2 inci tu dah rasa serba-sikit.

bagi yang islam tu...kita ada 'role model' terbaik iaitu Rasulullah maka ikutle cara dan adab makan seperti yg baginda ajar dan nasihatkan. antara yg senang - berhentilah makan sebelum kenyang (sebelum sendawa). antara nasihat nabi lagi - bahagikanla perut kamu dengan sepertiga dengan air, sepertiga dgn makanan dan sepertiga dengan udara....wallahualam

0 comments: