Tuesday, October 23, 2007

cerita-ceriti lepas raya

assalamualaikum...

lama sesangat dah tak tulis kat sini....angkasawan dah pergi dan dah turun balik. raya pun dah masuk hari yang ke 9. pergi rumah terbuka? sekarang memang tengah 'schedule' kan le ni. kalau betul 'timing' nya tak payah masakle bila 'weekend'. gas jimat, belanja dapur pun jimat cuma petrol dan tol je kena keluar lebih sikit...tapi takpe yang penting silaturrahim tu...kan? apapun bila dah makin nak meninggalkan syawal ni makin ribut 'kepunden' le pulak nak kampui balik kumpul duit untuk 'cover' belanja raya. bukan sikit anak juga belanjanya kan? lebih-lebih bagi orang yang dah berkeluarga.

takpe le pelan-pelan...insyaAllah dapat le 'cover'. anak pun sekarang ada yang dah pandai 'serahkan' duit raya kat mak-bapak balik...yeela diaorang pun tahu mak-bapak dah banyak berabis untuk menyerikan raya diaorang tu. mak-bapak yang beringat pastinya akan menyimpan duit raya anak-anaknya tuh...mak-bapak yang betul-betul kering takpe le...pakai je dulu duit raya anak-anak tu. esok-esok ada rezeki lebih bayor le balik...paling koman bukakan akaun skim saraan pendidikan nasional tu (SSPN-kalau tak silaple..!!). selamat gitu. belanja pendidikan sekarang dan untuk di masa-masa akan datang bukanle sikit...banyak brotherr!

entahle kalau dipikir-pikir gusar juga...tapi gitule hakikatnya. cuma apa yang kita boleh buat ialah 'planning' dan 'prepare' dan seterusnya yang paling penting berdoalah padaNya supaya dipermudah kehidupan kita, anak-anak dan generasi yang seterusnya. tidakkah dia sebaik-baik tempat untuk mengadu dan memohon pertolongan? kita doa kat Dia pun memang Dia suka jadi tunggu apa lagi brotherr!. kita mohonlah agar dipermudah kehidupan dan dipermudah kematian kita...alaaa...lagipun Dia tahu pasal kita lebih dari kita sendiri tahu pasal diri kita sendiri...tak gitu? wallahualam.

0 comments: