Sunday, September 27, 2009

serba baik di hari baik, bulan baik...

assalamualaikum...

seronok gak, bila di hari baik bulan baik...penyamun pun baik. kalau dia tak menyamun lagi baik kan? takpale mungkin ini adalah langkah 'kecil' sbg permulaan untuk dia terus jadi baik selepas ni...kita doakan je.


berita lanjut boleh le baca kat, http://lagiberita.blogspot.com/

dari RM14000 dia cuma amik RM1000 je...memang dia penyamun yang berhemah atau dia 'ditak-nampakkan' oleh Allah akan RM13,000 lagi tu...welll...segalanya mungkin! semoga kehemahan penyamun ini akan menjadi ikutan penyamun-penyamun lain.

cuma di hari baik bulan baik cam Hari Raya ni yg tak berapa baik ialah statistik korban kematian akibat kemalangan jalan raya dan yg putus-putus jari sebab main mercun tu. yang ni tak tahulah bilakah akan menurun bilangannya. mungkin mereka juga boleh tiru sipenyamun tu dalam hal-ehwal nak jadi baik...kalau jadi baik pun bukan orang lain yg dapat faedah tetapi diri sendiri gak. yg putus jari contohnya(terutama jari cincin) esok-esok amat terasa bila nak pakai cincin masa kahwin...jadi sempena hari baik bulan baik maka berpusu-pusulah kita utk jadi baik, semoga kita 'esok' tergolong dlm golongan mereka yg baik-baik....wallahualam.

Friday, September 18, 2009

salam aidilfitri
saya mengucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfiri' kepada pembaca blog marhaen saya ini. kesudian membaca/terbaca/singgah adalah amat saya hargai. kepada rakan-rakan blogger yg tak tersempat saya ke blog anda, maaf di pohon & insyaAllah saya tetap akan blog anda.


dari kami sekeluarga
nor azman hj md yusof
nor aznidah
aizal zafri
zahin azira
zahra adrini

Tuesday, September 15, 2009

Ramadhan yg semakin melangkah pergi...

assalamualaikum...

alhamdulillah..ada kesempatan utk mengemaskini blog setelah beberapa lama berasa 'tidak sihat'. sekarang syukur kehadratNya keadaan dah tenang, dah reda sedikit. namun agenda Ramadhan cuba juga utk diteruskan.

dah tinggal beberapa hari lagi utk Ramadhan meninggalkan kita. pastinya kita sayu. kita sedih. kemeriahan beribadat dan meninggikan makam taqwa dalam Ramadhan kita berharap sangat telah kita kecapi. natijahnya atau kesan tarbiyahnya akan kelihatan semasa kita di luar Ramadhan....dan insyaAllah...kita berdoa agar kita sudah benar-benar lulus! kalau tak lulus?? maka perjuangan dan pembelajaran tentu perlu kita teruskan...dan doa untuk berjumpa Ramadhan yg akan datang perlu terus kita panjatkan padaNya.bagi saya, Ramadhan kali ini benar-benar penuh ujian. ia menguji kesabaran, kecekalan dan tahap 'penyerahan' kepadaNya. saya masih 'belum lulus' hakikatnya...namun usaha akan diteruskan. 'jangan berputus asa pada rahmatNya'...itulah yg saya ulang-ulang mengingatkan diri. raya adalah hari gembira untuk mereka yg berjaya melalui 'peperangan' dlm Ramadhan tetapi ianya bukan kayu pengukur akan kejayaan didikan Ramadhan pada kita. kayu pengukurnya bukan raya tetapi hari-hari lain yg berikutnya....wallahualam.