Thursday, October 08, 2009

lagi citer hari baik, bulan baik...

assalamualaikum..

dah hampir terbior blog saya nih, susah sikit lately nak cari time mengupdatenya...tapi alhamdulillah bila ada sikit kelapangan camni dapat juga diupdatekan. tapi bila nak update tu dah tau plak citer apa nak tulih.

citer yg ni pun saya dapat dari berita tempat lain. citer pasal 'keperwiraan' lanun-lanun Somalia yg dulu ada culik kapal Malaysia dan banyak kapal-kapal lain di perairan diorang tu. keperwiraan diorang pun akhir-akhir semakin terselah. tak percaya? tengok gambar ni..










dan kemudian baca petikan ringkas ni...

NAIROBI (AFP) – Somali pirates attempted to storm the French navy's 18,000 tonne flagship in the Indian Ocean after mistaking it for a cargo vessel, the French military said on Wednesday.

The crew of La Somme, a 160-metre (525-foot) command vessel and fuel tanker, easily saw off the brazen night-time assault by lightly armed fighters on two lightweight skiffs and captured five pirates, a spokesman said.

itulah...masa hari baik, bulan baik nak jugak buat benda tak baik...sampai mata pun dah tak tau nak beza mana kapal komersial dan mana kapal perang. padan muka diorang tu yekk!! rasanya dahlah...taubatlah dari jadi lanun tu...wallahualam.

6 comments:

zai said...

Ini mesti keje Lanun somalia yg bodoh..baru nak belajar agaknya..hmm semua lanun kena ambil ni buat pengajaran..

tapi takut diaorang ambil buat pengajaran supaya lainkali jangan buat silap la pulak...bahaya tu!

abah aman said...

Salam nahmy,
Abah masih dok bayangkan lanun ni masih tangan bercangkuk dan bermata satu...

Tie said...

Mereka ni tak sekolah, hehe... tahu melanun je.

arnamee said...

salam..

nak jadi pepun kena study dulu owh..;p

DrSam said...

Salam,

baru buku bertemu ruas.

nahmy said...

zai..
mungin diorang kena masuk balik sekolah lanun kot??

abah..
itu lanun tahun sebelum masehi tuuu..

tie...
atau masuk sekolah lanun tak abis..sebab cikgu meninggal

arnamee..
betul tu...melanun semborono je pun tak bole gak kan?

dr sam...
betul tu doc..padan muka diorang tuh