Thursday, December 09, 2010

mobile phone encephalitis - mpe

assalamualaikum..

dah lama tak beli dan baca paper (hard copy ones!) maka hari tergerakle nak beli dan baca. rasanya tak banyak beza dgn online paper. dlm byk-byk artikel tu tersangkut le jap kat artikel ni. menarik. di katakan rakyat Singapore (jiran terdekat kita) telah dilanda penyakit 'moden'. mereka yg aktif menggunakan 'mobile phone' atau handphone ni dikatakan seperti 'fobia' dan 'tertrauma' spt handphone mereka berbunyi walaupun handphone mereka tak berbunyi atau dimatikan.



mereka akan kelam-kabut cuba mencari handphone tu utk menjawab panggilan sedangkan sebenarnya seketul habuk pun handphone mereka tak berbunyi. mereka seperti terbayang dan terngiang-ngiang yg handphone mereka berbunyi. kesian mereka kan?? mungkinkah ini penyakit 'moden'? hanya anda dan keluarga anda sahajalah yg mampu menjawabnya.

apapun, yg mungkin kita kena jaga-jaga ialah dikhuatiri penyakit mobile phone encephalitis ini berjangkit ke rakyat negara-negara jiran pada Singapore tu sepeertii...kita-lah!. kalau anda dah ada sindrom kecil-kecilan walaupun sebesar biji sawi akan penyakit marabahaya ni maka segeralah berjumpa doktor terdekat utk mendapatkan antibiotik atau kaunseling secukup rasa. saya? rasanya belum lagi...lagipun handphone saya tu kerap masuk 'air'...hehe..he..he. wallahualam

7 comments:

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Susah juga bila dah kena penyakit ni, rasanya ada juga org kita m'sia ni kena penyakit tu...kadangkali bila tgk orang-orang Islam ketika solat jumaat, selepas jer salam ada di antara mereka perkara pertama yang mereka buat ialah tgk handphone...

sekamar rindu said...

salam...

setuju dangan tuan abd.razak tu..
tak menyemmpat2....

Afida Anuar said...

Pulak dah... tak lama lagi jangkit kat malaysia la ni...

abah aman said...

salam nahmy,
kalau penyakit 'dalam tandas (tengah melepas) pun masih bercakap telefon' abah pernah jumpa.

maiyah said...

hehe.. tepon kita silent jek, x slalu bnyi :D

sekamar rindu said...

salam..

singgah sini pagi jumaat..

nahmy said...

w'salam tuan razak..
benar tu. akhir2 ni penyakit ni semakin menjadi2. panggilan manusia lebih penting dr panggilan tuhan.

w'salam sekamar..
herrmmm...mmg benar

afida...
tp cam dah lama berjangkit ke m'sia penyakit ni...cuba2 perhati

w'salam abah..
yg ni lebih berat penyakit ni..

maiyah..
tepon kita pon cam tu gak..lebih byk sms!

w'salam sekamar..
salam jumaat...hari mulia