Thursday, October 31, 2013

muflis tapi ikhlas??

esok lagi 60 orang akan jadi muflis. itulah yg dinyatakan oleh Nancy Shukri menteri di Jab. Perdana Menteri. jumlah ini rasanya lebih ramai dari mereka yg jadi kaya. setiap hari ada 60 orang jadi muflis harta benda dan kalau di tanya 60 orang tersebut takda seorang pun rasanya mahu diisytiharkan muflis.

adakah mereka mangsa kehidupan dunia? adakah mereka kalah pada tuntutan nafsu? adakah mereka terikut-ikut dengan kemodenan kebendaan? adakah mereka terkehel semasa asyik mengejar impian?

mereka sendirilah yg ada jawapannya. namun seperti dikatakan tadi pasti takde seorng pun yg nak jadi muflis. muflis tidak ada dlm kamus kehidupan mereka tp masih mereka jd muflis. hidup di dunia memerlukan keperluan yg perlu dipenuhi...tapi pastikan yg ia di tahap keperluan, bila tahap keperluan semakin memuncak maka dia akan bertukar menjadi kemewahan. perjalanan dari keperluan ke kemewahan berlaku bila kita mahu mengalahkan pesaing kita...dan bila kita kalah dlm persaingan maka kita terjelepuk jatuh. namun utk mereka yg muflis hanya utk memenuhi keperluan seadanya maka mereka inilah yg dikatakan 'muflis tapi ikhlas'. mereka redha dan mereka meneruskan kehidupan mereka.

apapun muflis...itu hanya muflis harta-benda dunia, yg digusarkan bilamana kita muflis kasih-sayang, muflis ide dan muflis 'harta-benda' akhirat kerana akhirat kita kekal di sana. muflis di dunia hanya sementara tapi muflis di akhirat kekal abadi.

bila sahabat bertanya pada Saidina Ali, apa yg di pilihnya antara harta dan ilmu...maka jawab Ali..ilmu. kenapa? balas sahabat. kerana harta kita menjaganya tetapi ilmu, ilmu menjaga kita...jd sementelah nyawa di kandung badan pastikan kita tidak muflis ILMU....wallahualam

nahmy.

0 comments: