Saturday, April 19, 2014

sensitiviti...benteng 'pertahanan' kita yg terakhir??

kalau dipikir sekali lalu...apa yg tinggal pada umat Islam untuk mempertahankan Islam itu sendiri? di mana-mana di dunia sekarang ini kita lihat Islam ditindas, dicaci, dihina, dikatakan kejam, kolot dan sebagainya. sebahagiannya datang dari yg bukan Islam (mungkin kerana mereka tidak faham Islam) tetapi sebahagiannya pula datang dari mereka yg dah memang Islam (ni mmg kes sedih).

setiap orang Islam yg sayangkan Islam itu kena cuba sekiranya (kalau dah tak mampu mempromosikan Islam) mempertahankannya pula. setiap kita yg mempertahankannya pula bukan dengan setiap orang memikul senjata....meriam, senapang, pedang atau panah tapi gunakan AKAL (dengan HUJAH yg bernas dan baik) atau gunakan HATI (dengan SENTIMEN dan SENSITIVITI). boikot, tidak menyokong atau tidak mengagungkan perkara-perkara yg disanjung oleh golongan yg benci atau tidak membantu Islam itu rasanya adalah senjata 'saraf' yg boleh kita gunakan. maka gunakanlah secara BAIK dan BERHEMAH.

kita suka, tapi yg mana kita perlu lebih suka...atau orang putih kata, "we adore...but which one we should adore most?". "this is important but which one is the most important one?". saya bukanlah cerdik dalam hal ini tapi dengan kadar kecerdikan (yg rendah) yg saya ada ni rasanya pada saya takde benda yg lebih penting dari mendahulu Allah, Rasul dan agama-Nya. seperti yg saya kata...saya sendiri belum lagi dapat mempromosikan, mengwar-war dan menyebarkan Islam tetapi saya tidak pula cuba untuk tidak mempertahankannya.

so, I know you adore both...but which one you adore most? this...
....or this..............


wassalam,
nahmy. 

7 comments:

shameel Iskandar said...

sekudarat yang mampu dan sedaya yang boleh kita wajib mempertahankan islam. Jika tidak mampu dgn kekuatan senjata, setidak2nya dgn kekuatan ekonomi.

Kesuma Angsana said...

dalam maksudnyer ni... sesuatu utk kita fikir2kan yer

Kesuma Angsana said...

dalam maksudnyer ni... sesuatu utk kita fikir2kan yer

Mohamad Zaidon Ahmad said...

As salam Bos. apa khabar, semoga sihat2 selalu. ni zaidon.. ada masa mesej la saya, 012-4278621, kalau call tak angkat, bos mesej la sbb saya keja kmpng, kadang2 line tak ok.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

mommysihatanggun said...

Moga kite semua sedar

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر