Wednesday, May 20, 2009

antara realiti dan fantasi

assalamualaikum...

dah mcm-mcm program realiti TV yg muncul dlm TV dan dah beberapa program telah berakhir. klu tak salah...One In A Million, Mari Berdansa, Bintang Kecil, Akademi Fantasia, Raja Lawak dah pun berakhir. yg sedang berjalan (klu tak salah le)...Mentor, Bintang RTM, Anak Wayang...dan beberapa lagi program yg saya mungkin tak tahu pun kewujudannya. maafle...sbb saya sekeluarga mmg hampir tak menonton program realiti ni. AF yg terakhir kiteorng tengok ialah yg final ada Mawi tu...itu pun bila dia dah menang.

bukanle nak 'boikot' atau tak suka sgt nengok program camni...tp mcm tak ada sgt 'keperluan' utk menengoknya. bukan juga sbb kiteorng dr 'jenis' yg baik-baik tak juga. dan yg menengok program camni pun bukan jenis yg tak baik...TIDAKK!. saya tak ckp camtu. cuma bagi kami, senang lagi kami anak-beranak menengok..'Man vs Wild', 'World Toughest Fixes' dan mcm-mcm benda pelik lagi dlm NetGeo atau Discovery.

saya rasa mcm AF tu buat 4 tahun sekali je dah le. begitu juga dgn program realiti yg lain. sbb kalau tiap-tiap tahun buat...mahu sampai 2020 hampir 1/5 rakyat Malaysia adalah penyanyi. berlambak-lambak...dan dah tak tahu yg mana bagus atau tidak. lg satu mungkin juga dgn kurangnya program yg bercorak 'hedonism' camni akan insyaAllah membantu mengurangkan (walapun hanya sedikit)gejala campur-gaul lelaki-perempuan dan berbagai masalah sosial di kalangan remaja. berhiburlah dgn batasan-batasan yg telah digariskan. dan semoga media-masa (bercetak @ elektronik) turut membantu sama utk tujuan ini..disamping mencari keuntungan tu...wallahualam.

9 comments:

kayteeze said...

Hmm..kalau buat rancangan realiti bercorak pengetahuan lagi bagus, kan...umpama hal2 berunsur sejarah, sains atau pengetahuan am. Dah terlalu banyak hiburan. Tie pun tak minat. Buang masa dan duit je...

ku tak sempurna said...

byk sgt program realiti utk nyanyian, smpi kompius..

kdg2 jurinya pun sama..
hehehe..

layan sekali sekala..
waktu betul2 terdesak.. boring

Zaidon said...

Salam En.Nahmi..sama la ngan saya, kan tengok sangat pgrm tu, bukan satu keperluan pun untk menontonnya.

DrSam said...

memang negara kita kurang sangat program-program tempatan berbentuk ilmuan. terlampau banyak hiburan akan menjadikan masyarakat 'khayal' dan kurang menggunakan akal untuk perkara-perkara yang lebih berfaedah. Sebab itu negara kita masih tak maju-maju (masih dikategorikan negara sedang membangun - masih tidur)

MAZEMIE MAZ said...

salam,
anggaplah sekadar rezeki sampingan mata dan telinga.

Farid Rashidi said...

Betul, saya juga terfikir. Mungkin rakyat Malaysia akan jadi penyanyi selapas ini? maklumlah, nak kaya+popular cepat.

arsaili said...

salam...saya suka realiti show yg lebih bersifat kemasyarakatan daripada hiburan semata...kat msia terlalu byk program yg cuba melahirkan penyanyi/penghibur.

INTAN said...

sokong...mual je tgok AF ni..xde perubahan....

nahmy said...

kayteeze...
betul tu...camn akademi al-quran tu. kan bagus klu ada byk program camtu.

cik kutaksemp...
klu dah boring rasanya apa-apa pun boleh jadi bukan setakat juri je..silap2 nyanyi sekali tu...hehehe

zaidon..
mmg tu. byk lg keperluan lain yg perlu diutamakan.

drsam..
yg pelik tu golongan2 pemikir & pembuat program tak nak pikir buat yg berpengetahuan...asyik2 pikir nak tarik penonton.

maze..
setakat jelingan manje je syeikhh..

farid..
seronok sgt ke klu M'sia ramai sgt penyanyi??...hmmm..

arsaili...
betul tu...cuba pikir buat yg berpengetahuan sikit..mcm 'are u smarter than the 5th grade'

intan...
patut di hentikan je...atau buat 4 tahun sekali