Saturday, July 31, 2010

syoq-codoque

assalamualaikum...

bahgia dan gembira rasanya pagi ni. satu sebab Allah masih beri kesempatan meneruskan kehidupan dan satu lagi sebab sarapan pagi dapat pekne...syoq-codoque!. syoq-codoque adalah panggilan utknya yg menggunakan bahasa campuran perancis-jawa (mungkinlaarr..). tapi kalau guna bahasa ibunda-lidah-pertiwi-one-malaysia ia dipanggil cokodok je. asal-usul kuih 'complex' dan berteknologi tinggi ini tidaklah saya tahu dari mana. cuma buat dia tak susah sgt...cuma yg susah nak minta orang tulun buatkan je. tapi pagi ni...alhamdulillah tak minta pun dah dapat membahamnya...syukran jazilan isteriku!







anak-anak pun alhamdulillah suka akan syoq-codoque ini dan rata-rata mereka mengatakan memang syok memakannya lelebih kalau cicah sos cili atau sambal tumis ikan bilis petai (sos cili tu anak aku...sambal tumis petai tu - aku punya sebenarnya). untuk menjadikannya lebih berperisa..bolehlah tambah kucai, taugeh, udang basah, jagung dan sebagainya mengikut kehendak citarasa sendiri.

gitule untuk kehidupan para manusia marhaen cam aku....'have syoq-codoque will travel'. syoq-codoque pun dah best habis. tapi tak salahkan! takkan bila dapat makan 'sirloin steak' yg harga RM50-RM60 je baru kita nak bersyukur dan menikmati keseronokkan hidup?? syoq-codoque ni pun alhamdulillah...syukur, ada org yg kena sakit-sakit kronik tu...pegang syoq-codoque pun tak boleh, lagikan nak memakannya. satu lagi mungkin kat sini murah je...tapi silap haribulan boleh jadi mahal tau kalau kita jual kat perancis tuu...manalah tahu kan?...wallahualam.

p/s: sorry le berbanyak sbb bahasa ibunda aku hari ni cam ghobla sikit bunyinye - maklumlah minggu tension nih!

11 comments:

Tirana said...

nahmy, kak tirana suka cokodok pisang..hehehe

Abd Razak said...

Salam..

Saya lebih suka ianya ditambahkan dengan udang jer, then cicah denga sos cili...

Tie said...

Tie suka semua jenis jemput-jemput. Yang orang buat lagi suka, hihi.... sedap dimakan tak kira masa... tapi bila musim hujan, lagilah best!

Afida Anuar said...

Syok codoque la pulak jadinya haa..hehe

Sy suka yang spesis letak bawang dan ikan bilis...pastu cicah dengan sos cili + mayonis...aduhhhh...terbaekkk..

awien said...

mak punya lagi sedap la weiii(termasuk syok-kolat kiteorang)
he he he

luahfikiran said...

Salam,
Kuih ni memang sedap terutama baru lepas goreng (panas-panas). Lagi satu jenis kuih yang LF amat suka ialah jemput2 . Kalau ada udang (udang kering atau basah) di dalam jemput itu lagi sedap. Mari kita buat program kumpul2 dan makan bersama.

penjejak maya said...

salam ziarah ke sini..

DrSam said...

makanan tempatan hasil rekaan kreativiti orang sawo matang memang setanding dengan makanan orang putih. cuma cara mempromosi dan persepsi aje yang buat harga berbeza. Cuba syoq-codoque ni jadi menu kat dalam cabin kapal terbang atau hotel 6 bintang. melotup anak tekak...

MaizaC'Joe said...

Salam

Maiza suka peknga.. hehehe.. tau ka apa itu peknga? istilah (org kedah) kuih yg di buat dlm belanga.. peknga --> tempek dlm belanga... :) ramuannya lebih kurang cokodok pisang cuma ia di leperkan pada kuali...

abah aman said...

salam nahmy,
hahaha... boleh bikin jenama baru ni. Kalau tak silap abah, sudah ada satu jenama cokodok segera di pasaran. Tapi nama syoq chodoque lagi komersial.

nahmy said...

tirana...
cokodok pisang pun best gak tu

abd razak...
kekadang ada panggil yg cucur udang tu

tie..
mmg tu...klu org yg buat lg best kan?

afida...
cicah mayonis?...kena try tuh

awien...
masakan mak mana ada yg tak best sis...

luahfikiran...
syukran atas kunjungan bang...mmg klu mkn panas-panas sgt 'menangkaaappp' gituu

penjejak..
syukran atas kunjungan..

drsam..
saya sokong sesgt klu kita hidang mkn camni dlm international flight tu...

maiza...
peknga...lempeng kot klu org sini panggil

abah...
w'salam abah..tima kasih sbb sokong nama 'syoq codoque' tu...14 hari memikirkannya tauu