Thursday, March 18, 2010

hati atau otak...yg mana satu pilihan 'hati'??

assalamualaikum...

semua org tahu. hati lebih utk 'perasaan' manakala otak lebih kepada 'akal'. tapi kekadang terpikir plak saya (mesti guna otak nih!)...kenapa adakalanya yang terjadi adalah yg terbalik di mana, otak di guna utk perasaan dan hati di guna utk berfikir. dan seperkara lagi, yg mana lebih 'superior'...otak ke hati? akal ke emosi?



sering juga terjadi di mana, memang kita nak guna akal utk berfikir...tapi sebab menebalnya kecelaruan emosi pada masa itu...maka akal pun jadi lemah dan hati pula yg menguasai. dan bila hati yg menguasai...adakah kita hilang keseimbangan? khayal dan hanyut di buai emosi? kalau emosi membawa kita kpd kebaikkan maka baik le jadinya, tapi bagaimana kalau emosi masa itu nak bawa kita kepada perkara yg tak elok?



saya sendiri pun tak tahu nak kata yg mana lebih elok...mengikut hati atau mengikut akal. tapi satu benda yg saya tahu, akal susah utk di pengaruhi nafsu...tapi hati mudah untuk nafsu mempengaruhinya. jadi yg mana memerlukan perhatian dan didikan kita? hati ke akal? nabi juga ada bersabda, "jika baik hati seseorang itu, maka baiklah keseluruhan orang itu". jadi...yg mana perlu di baikkan dahulu?...tepuk dada tanyalah...otak?...erhhrk...hati?....wallahualam

8 comments:

maiyah said...

konpius gak nih

Afida Anuar said...

Kalau saya pilih tuk jaga hati..erkk

Tie said...

Hati mempengaruhi hidup Tie, tapi akal yang buat keputusan. Makna selalu makan hati laa....

Zaidon said...

Salam Bang Man.. nanti kita ym ya sbb saya nak bincang pasal 'forex managed akaun', last 2 week saya surf satu website, nama website tu.. http://www.onix-trade.net, dlm website tu ada ramai trader paparkan result trading diorang, most of them buat 'managed account'.. saya dah contact melalui email salah seorang daripada traders2 tu dan dia ada bagi proposal.. ingat nak bincang ngan Bang Man, bukan apa just nak tengok tntg kesahihannya.. tq

Abd Razak said...

Salam...

Di hati itu teletaknya iman maka kita perlu jaga dan didiknya agar ianya tidak dikuasai oleh hawa nafsu dan akal

deena farhana said...

salam ziarah tuan rumah..

hati adalah raja dlm kerajaan tubuh..

kalau raja spoil..seme lingkup..i like to read ur entry, nice..thanks 4 sharing..

slm kenal dr sy..

Ku Tak Sempurna said...

kekdg ikut kata hati..
kekdg ikut kata otak..

kekdg ikut kata orang...
hihihi ;D

nahmy said...

maiyah..
betul tuh kekadang mmg kita jd konpius

afida...
yepp...rasanya itulah yg sepatutnya

tie..
selalu mkn hati ayam takpe..

zaid..
ok zaid.abg tunggu je nih, janji 'masyuk'

abd razak..
syukran tuan..mmg kena jaga hati kita nih

deena..
w'salam. takpe ziarah-menziarahi kita nanti yek

cik KTS..
takpe...jgn ikut kata monyet dah la..